Iraanse predikant ziet zijn land gebukt gaan onder islamitisch regime en organiseert bidstond: Cvandaag

por Silvan Bruinstroop

Mañana Transform Irán organiza una manifestación internacional en favor de Irán, que se enfrenta al estricto régimen islamista. Hace un año, Mahsa Amini, de 22 años de edad, se convirtió en una rapaz que se negó a cumplir con su condena. Cvandaag habla con el periodista y predicador iraní Transform Lazarus Yeghnazar sobre la situación actual del país, la guerra y la seguridad.

Waarom organisert u zaterdag (16 september) een internationale dag van bidden en vasten voor Iran?
"Het is inmiddels een jaar geleden dat Mahsa Amini vermoord werd", merkt de oprichter van Transform Iran op (deze organisatie verkondigt het Evangelie en plant ondergrondse kerken in Iran waar ruim een miljoen christenen wonen, red.) "Maar zij niet alleen: Alleen al in de eerste vier maanden van de nationale protesten werden 500 mensen op brute wijze gedood, vult Yeghnazar aan. "Sommigen werden zelfs tussen de ogen doodgeschoten. In geen ander land is zo'n bloeddorstig regime te vinden.

Por otra parte, no son pocas las personas que se oponen al régimen. Esto no afecta sólo a los cristianos, sino también a todos los que se oponen al régimen: escritores, políticos, filósofos, activistas de derechos humanos y también musulmanes. Iedereen die het niet eens is met de overheid, eindigt vroeg of laat in de gevangenis. We bidden en vasten omdat ons land herstel nodig heeft. De bidstond begint zaterdagmiddag om 12 uur en duurt zeven uur. We hopeen and verwachten dat duizenden farsi sprekende christenen vanuit de hele wereld deelnemen."

Bent u van mening dat het regime van Iran bestuurd wordt door de duivel?
"Ook in andere landen zijn er regimes die in dienst van de satan staan. Ik geloof dat waar God mensen als instrumenten gebruikt om Zijn zegeningen uit te werken, de satan eveneens mensen inschakelt om zijn werk van vernietiging gestalte te geven. El Santo Dios redime a los hombres, pero el demonio también. De machthebbers van het Iraanse regime zijn wat dat betreft 'goed' uitgekozen door de duivel om zijn vernietigende werk te doen.

In mijn beleving heeft het er niens zozeer mee maken dat dit regime is islamitisch is. Er zijn genoeg andere moslimlanden te noemen waar de christelijke gemeenschap in relatieve vrede en vrijheid haar geloof in God kan belijden. Maar het Iraanse regime is een regime dat niets anders doet dan stelen, vernietigen en de bewegingsvrijheid van mensen inperken. Achter dit regime zit een enorme duistere kracht die het volk volledig tot slaaf wil maken."

¿Por qué necesita esta forma específica?
"Bidden en vasten zijn onlosmakelijk verbonden aan ons christelijk geloof. In de hele Bijbel zien we daar het bewijs van. Zo roept Nehemia er in het Oude Testament al toe op, maar ook in het Nieuwe Testament zien we christenen bidden en vasten als Petrus opgesloten zit.

Er zijn mensen die twijfelen aan de kracht hiervan, maar tegen hen zou ik willen zeggen: denk je dat als die 120 mensen niet eensgezind voor de vrijlating van Petrus gebeden hadden, dat hij dan door een engel van God bevrijd zou zijn? Ik waag het te betwijfelen. Voor mij betekent bidden en vasten dat God iets geweldigs gaat doen. 

En 2 Kronieken 7 vers 14 zegt de Heere: 'Als mijn volk, waarover Mijn naam is uitgeroepen, in ootmoed buigt en bidt, en zij Mijn aangezicht zoeken, en zij zich bekeren van hun slechte wegen, dan zal Ik vanuit de hemel horen, hun zonden vergeven en hun land genezen.' Esta es una gran historia. Ik ben ervan overtuigd dat als christenen bij elkaar komen en in verbondenheid met elkaar bidden om het herstel van Iran, dat God dat met kracht en autoriteit wil uitwerken."

Wat betekent het voor christenen in Iran als er voor hen gebeden wordt?
"Dat is voor hen echt enorm bemoedigend. Ik zal je een voorbeeld geven. Uno de nuestros pastores fue a Irán para quedarse allí con la Iglesia del Sagrado Corazón, pero fue detenido. En la época en la que se marchó, los cristianos iraquíes y neerlandeses se mudaron a su país. Nadat hij vrijkwam, vertelde hij: 'Toen het eigenlijk niet slechter met mij kon, keek ik naar het raam in mijn cel en voelde ik een frisse bries binnenkomen. Direct wist ik dat het de gebeden van broeders en zusters waren. Ze kwamen zo mijn hart binnen.

Misschien staan we geografisch op afstand en zijn we niet bij iemands leed fysiek betrokken, toch kunnen de gebeden van gelovigen die barrières doorbreken en zijn ze onuitsprekelijk waardevol. La mayor esperanza que tiene un cristiano es la de ser bautizado y recibir la bendición de Dios. Dios lo permite. Als wij zo bidden, dan wil Hij werken. Laat de vijand je dan ook nooit vertellen dat je gebeden tevergeefs zijn."

¿Qué pueden hacer los cristianos por la iglesia iraní?
"Er is zoveel wat we kunnen doen", zegt Yeghnazar die vervolgens een voorbeeld noemt. "Un musulmán de 18 años, que en realidad no era más que un niño, vivió en Irán y se fue a vivir a Turquía. Se le detuvo y se le sometió a una operación. Estaba muy sorprendido de que los médicos turcos estuvieran a punto de operarle. Por otra parte, su madre, una mujer muy conocida en los Países Bajos, había sido introducida directamente en un pueblo cristiano de Turquía que necesitaba ayuda. De este modo, podemos concretar muchas cosas para el futuro.

Ik zou tot christenen in Nederland en de Nederlandse kerk willen zeggen: zet jezelf niet op afstand. Zo van: 'Ik geef 100 euro aan een stichting maar verder is het ons probleem niet.' Zo'n houding is niet Bijbels. De kerk in Nederland mag het leed van Iraanse broeders en zusters niet naast haar neerleggen. Daarbij, door te denken dat het probleem niet naar jou komt, zal dat juist op een dag wel gebeuren. Ook in de westerse, liberale democratieën zien we dat het milieu gaandeweg verandert."

A pesar del riesgo de ser oprimidos o incluso asesinados, muchos iraníes están en peligro. Hoe verklaart u dat?
"Er vindt inderdaad een grote opwekking plaats onder het Iraanse volk. ¿Cómo? Ik weet het niet, maar het is heel bijzonder. Er komen op dit moment in Iran zoveel mensen tot geloof dat we duizenden arbeiders nodig hebben.

Daarom roep ik de Nederlandse christenen op om niet alleen te bidden voor het vertrek van het regime, maar ook of God arbeiders wil uitstoten. De velden zijn wit om te oogsten, maar de arbeiders gering. En Transform Irán formamos a personas para que transmitan la Evangelización a los iraníes. A pesar de que conocen los riesgos y peligros que corren, nos esforzamos por promover la buena convivencia.

Yo mismo estuve en Inglaterra, donde vivían 250.000 iraníes. También hay millones de musulmanes en países como Libia, Somalia y Sudán. En weet je wie de kerkbanken vullen? Iraniërs", maakt Yeghnazar nog eens duidelijk dat God onder de Iraniërs werkt.

Transform Iran apoya a las organizaciones de la sociedad civil más activas en Irán y ofrece asesoramiento en casos de trauma, ayuda a las víctimas de violaciones, apoyo médico y jurídico, protección de los derechos humanos y una amplia gama de servicios humanitarios a los ciudadanos iraníes e iraquíes de todo el mundo. ¿Quieres participar en las actividades de Transform Iran? Haz clic aquí para leer la noticia. Haz clic aquí para recibir el trabajo de Transform Iran con un regalo. 

Publicado originalmente en: Cvandaag.

Publicado en
15 de septiembre de 2023
Compartir
Declaración de Transform Iran sobre el aniversario de la muerte de Mahsa Amini y el movimiento de protesta en Irán Irán despliega tácticas intimidatorias en la ciudad natal de Amini: Mission Network News

Donar hoy

Los fondos se destinan directamente a garantizar que se predique el Evangelio, que los conversos se arraiguen en la Palabra y que surjan líderes que lleven el amor transformador de Cristo a Irán, y más allá.